Fotografie en video

Ruud Voest – voor uw fotografie en video te Utrecht

Een mooie combinatie van beeldmaken: fotografie en video productie. Met beiden hun eigen specifieke toepassing. In onze huidige beeldcultuur is bewegend beeld echter steeds nadrukkelijker aanwezig. Door steeds weer met trends en ontwikkelingen bezig te zijn kunt u bij mij terecht voor beide disciplines. Of het nu kleine (persoonlijke) of bedrijfsproducties zijn ik ga voor u aan de slag voor het maken van mooi beeld. In de vorm van stills ( fotografie) en/of in bewegend beeld ( video ).

Dronefotografie

Zoekt u een dronefoto of dronevideo in de provincie Utrecht? Ik zorg voor hoge kwaliteit dronefotografie Optimale beeldkwaliteit (in HD of 4K kwaliteit) Voor alle droneproducties geldt een goede vluchtvoorbereiding en vluchtveiligheid. Vliegen met een drone is streng verbonden aan EU regels. Deze zijn gebaseerd op het inschatten van risico’s. Het risico op menselijk letsel is daarbij de bepalende factor.

Beeldbewerking en videoediting

Voor net die andere "look" van een foto of net die andere videomontage kan ik uw ruwe beeld bewerken. Meestal lever ik een videoreportage inclusief montage. Heeft u zelf videoshots maar weet u niets van editen of monteren. Laat u het gerust weten. Een goede edit is natuurlijk mede afhankelijk van goed ruw beeldmateriaal.

FAQ

De meest gebruikte constructies zijn een fototarief, dagdeel (1/2 dag bijvoorbeeld) en een dagtarief. De prijzen zijn afhankelijk van ervaring en kwaliteit. Een fotograaf met weinig ervaring vraagt gemiddeld 30-40 euro per uur terwijl er professionele fotografen zijn die tegen de 100 tot 200 euro per uur vragen. Factoren die een (dag)tarief bepalen zijn: Is er aanvullende apparatuur nodig (denk aan licht, eventuele visagie en props) Is er veel nabewerking van het beeld gewenst? Doel van het gebruik? Is het een eenmalige plaatsing in een krant of magazine? Of wordt het beeld een jaar lang in een reclamecampagne gebruikt? Het is dus eigenlijk een appels en peren vergelijking. Een maatwerkofferte is dus eigenlijk het meest gewenst. Is het een eenvoudige opdracht dan is een uurtarief en een (lager) nabewerking tarief veelal voldoende. Voor vaste opdrachtgevers met regelmatige opdrachten worden meestal afwijkende tarieven afgesproken. Een lagere tarief per eenheid is dan gebruikelijk.  Tot slot: houdt u er svp rekening mee dat reiskosten berekend worden van standplaats naar  locatie. Hoeveel foto’s u krijgt is afhankelijk van het afgesproken opdrachttarief. Dit kan enorm varieren.

Zaken als ervaring en tijdinspanning van de maker zoals hierboven omschreven gelden ook voor het maken van een video. De kosten variëren van € 1.500 tot enkele tienduizenden euro’s. Prijsbepalende factoren zijn: Gaat het om een Camjo, of wordt het geluid en de regie afzonderlijk verzorgd? En is het inclusief montage (editor) ? Acteren in de bedrijfsvideo eigen personeelsleden of wil men acteurs inzetten? En hoe zit het met een eventuele voice-over? En is er sprake van muziek in de video? Denk dan aan de auteursrechten van de maker. Al met al een heel scala aan prijsbepalende factoren die u beter in een offerte wilt laten specificeren en vooraf duidelijk wilt krijgen.

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst , of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperking, bij de wet gesteld.” (Artikel 1 Auteurswet) . Als een fotograaf fotografisch beeld heeft vervaardigd is het niet de bedoeling dat anderen daarmee zomaar aan de haal gaan. In plaats van auteursrecht komt u ook vaak de term “copyright” tegen . Dit is hetzelfde. Dit recht betekent dat de maker van zo’n werk (ook wel auteur genoemd) als enige mag beslissen over de exploitatie van het werk dat hij heeft vervaardigd. In de fotografie spreekt men vaak van een licentievergoeding als men zijn werk wil publiceren of wil verveelvoudigen. Meer over auteursrecht kunt u hier lezen. 

Portretrecht is het recht van een geportretteerde om publicatie (in sommige gevallen) tegen te kunnen gaan.  Of iemand zich kan beroepen op zijn of haar portretrecht is van verschillende factoren afhankelijk. Vaak gaat het dan om een privacy- of een zogenoemd “redelijk” belang. Wilt u hier meer over weten kijk dan eens hier of op de site van het grootste Nederlandse persbureau ANP dat hier dagelijks mee te maken heeft. 

Als u herkenbaar gefotografeerd bent heeft u dus portretrecht. Dat betekent dat uw foto niet zo maar mag worden gepubliceerd. U moet toestemming geven.
Hier zijn enkele uitzonderingen op.
Werkgevers mogen foto’s van hun werknemers publiceren.
Gasten op een evenement geven doorgaans door hun aanwezigheid toestemming voor gebruik van foto’s waar ze op staan.
Foto’s van sportwedstrijden of openbare straatsituaties waar u niet al te groot op staat mogen ook worden gepubliceerd.
Ditzelfde geldt voor foto’s met nieuwswaarde.
Als u mij opdracht geeft foto’s van u te maken geeft u toestemming om de foto’s eventueel op de website of mijn social media te gebruiken.  Wij zullen de foto’s echter niet gebruiken als u daar bezwaar mee heeft en dat kenbaar maakt.

Een fotoshoot is er in alle soorten en maten.  Ik werk vaak op basis van een halve dag- of dagtarief.  Gemiddeld zijn deze resp. €295,00 en €575,00 (ex. BTW) Dit geld alleen voor fotografie. Hoeveel foto’s krijgt u dan? Dit varieert eerlijk gezegd met het onderwerp. Ik heb nog nooit de opmerking gekregen dat er te weinig foto’s zijn verstuurd. U zult echt ruime keus hebben ! Is er veel variatie mogelijk qua shots dan zult u meer beelden ontvangen. Aan foto’s die op elkaar lijken heeft u weinig. Foto’s die in mijn selectie kwalitatief niet voldoen (ogen dicht  etc.) ontvangt u ook niet.  Soms komt een combinatie met video ook voor. Dan wordt er een maatwerkofferte voor u gemaakt. 

Je profielfoto is de belangrijke eerste indruk die men van je krijgt. Een goede profielfoto is onmisbaar bij een Linkedin profiel of elke andere willekeurige (zakelijke) profielbeschrijving op een website. Als ‘personal branding’ Zorg ervoor dat het ook een recente foto is. Een oude foto is een slecht begin voor een ontmoeting, want diegene merkt dat er iets niet klopt. Profielfoto’s geven mensen een indruk van:  Komt de persoon , slim of capabel over? Vervolgens:  Spreekt de persoon mij aan? Lijkt hij of zij mij vriendelijk? en tenslotte: Lijkt het mij een sterke persoonlijkheid en heeft hij of zij (zelf)vertrouwen?

Een profielfoto is jouw persoonlijke foto met een goede en juiste uitstraling. Een uitstraling die iets zegt over hoe jij bent. Nu zult u wellicht zeggen : “Ik ben niet fotogeniek” . Iedereen is het waard om een hele goede foto van te maken. Het is de kunst van de fotograaf om je te coachen in je houding en je gezichtsuitdrukking. Een serieus iemand geforceerd laten lachen leidt niet tot een goede profielfoto.  Een ervaren fotograaf heeft mensenkennis genoeg om jou tot recht te laten komen op jouw foto.

Een goede profielfoto is een foto die je door een ander laat maken. Niets is verboden maar een “selfie” als profielfoto komt niet erg sterk over. Een profielfoto is ook niet een uitgeknipte foto uit een groepsfoto. Heel er knullig als je nog een arm of schouder ziet van een ander op “jouw” foto.

Je hoeft niet altijd in een dure studio te staan voor een goede profielfoto. Laat de fotograaf gerust weten of je het prettiger vind om op een andere – voor jou prettige- lokatie te fotograferen.

5 belangrijke tips.

Hieronder een paar vuistregels die leiden naar een profielfoto waar je veel plezier van zult hebben.

Tip 1: Jezelf zijn

Probeer vooral jezelf te zijn. Niet iedereen hoeft met een volle lach op de foto. Een glimlach tonen is voor iedereen goed te doen. Is dat moeilijk voor je dan zal een goede fotograaf  die echt tevoorschijn laten komen. Mensen hebben het liefst contact of doen het liefst zaken met anderen die een plezierige uitstraling hebben. 

Tip 2 : Achtergrond 

Een profielfoto werkt het best met een neutrale achtergrond. De achtergrond hoeft niet perse een witte, grijze of zwarte studioachtergrond te zijn. Een normale rustige achtergrond kan ook al prima voldoen. Zolang er maar geen elementen te zien zijn die erg afleiden. Slim gebruik van een juiste lens zal zo’n achtergrond ook wat onscherper maken.

Tip 3: Kleding en accessoires 

Zorg voor kleding die bij jou past. Draag je als man niet graag een strak pak ga dan ook niet zo op de foto.  Witte kleding aantrekken wanneer je voor een witte achtergrond op de foto gaat is niet handig. Idem voor zwart met zwart. Een dag vol in de zon een dag voor je fotoshoot is af te raden. Ga sowieso niet al te bruin op de foto. Zorg ervoor dat je redelijk goed uitgerust voor de camera staat. 

Draag je over het algemeen een bril ga dan ook op de foto met bril. Probeer het dragen van al te schreeuwerige sieraden of grote oorringen te vermijden. Ze lijden af.

Tip 4:Formaat

Een goede profielfoto bestaat meestal uit hoofd, schouders borst. Een “ten voeten uit” foto gaat nu eenmaal ten koste van de gezichtsuitdrukking op je foto. Er is geen vaste regel voor staand of liggend formaat al zijn de meeste profielfoto’s van het staande formaat, ook wel “portrait mode” genoemd. Van een liggend formaat kan wel wat makkelijker een vierkante uitsnede gemaakt worden mocht je dit om een of ander reden nodig hebben.

Tip 5: Maak goede afspraken.

Maak vooraf goede afspraken met de professionele fotograaf. Hoe lang duurt de fotosessie? Wordt de foto bewerkt? Krijg ik alle foto’s of zijn er meerkosten? 

Uiteraard kunt u bij Foto Video Utrecht een goede portretshoot inplannen voor een goede profielfoto !  Kosten hiervan zijn € 150,00 (ex. BTW). U ontvangt hiervoor 3 tot 4 goede verschillende foto’s.

Je hebt een foto gezien in de krant of ergens online. Wellicht heb ik je gefotografeerd en wil je de niet gebruikte overige foto’s ook. Neem gerust contact met me op. Dan zet ik ze op het platform van Oypo. Via de site Oypo.nl kan je de foto in elke gewenst formaat bijbestellen. Een digitale versie is ook mogelijk. Ik kan je dan een link naar de Oypo site sturen waar je de foto’s vooraf kan bekijken. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden. 

Meestel fotografeer ik in RAW. De opname levert als het ware een groot digitaal negatief.  Deze opname is nog niet klaar. Om de foto’s goed weer te kunnen geven worden deze bewerk. Ook zijn er soms meerdere foto’s nodig om die ene topfoto te maken. Bij het bewerken check ik de belichting, de kleurtemperatuur, contrast, etc. Oneffenheden in het gelaat probeer ik zoveel mogelijk weg te werken, maar ik probeer zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven.  Voor uitgebreide bewerkingen ten aanzien van kleur of het toevoegen van andere achtergronden wordt meestal een meerprijs besproken. 

Ja, ik maak vaak droneopnamen. Ik heb hiervoor een officieel EU vliegbewijs in de OpenCategorie A1/A3. Voor vluchten in de zogenaamde Specifieke categorie gelden andere regels. Houdt u er rekening mee dat een dronepiloot niet mag vliegen in no fly zones. Dit zijn rode gebieden die u kunt vinden op Godrone.nl 

Zijn droneopnamen duur? Met name de verzekering maken dronefoto’s duurder dan gewone reportage-  of portretfoto’s. 

Ja, binnenkort is er weer een ingerichte fotostudio voor fotoshoots in Utrecht. Thans vindt er een verhuizing plaats en het opnieuw inrichten van een studiolocatie. Ik ben ook in het bezit van een “mobiele” studio met een achtergrondinstallatie en studioverlichting. Deze word dan op locatie van de opdrachtgever opgebouwd.